5 Mayıs 2015 Salı

KEK SIRLARI

Kim istemez söyle güzel bir kekim olsun, lezzetinden damaklarda dagilsinda yiyene bir daha yiyesim geldi dedirtsin.
Kek hepimizIN cok kolay yapabildigi, zaman zaman pratik bir hamur isi olmakla beraber caylarin yaninda ziyafete dönüsebilen bir lezzet HARIKASi denilebilir.
Binbir cesitle her türlü kaliba ve damaga hitab eden efsanevi lezzet olan keki, "bazen güzel oluyor bazen tutmuyo,neden tanem tanem olmuyor,neye dikkat etmiyorumda böyle oluyor, ne yapmaliyim?" diyorsaniz eğer.okumaya devam edin.
BILINDIGI ÜZRE LEZZET ICEREN HER KONUDA SIZE FAYDA SAGLADIGIMIZI DÜSÜSÜNEREK BU KONUYUDA LEZZET VADISI FAKIYLA SIZLERE ULASTIRMANIN YERINDE OLACAGINI DÜSÜNDÜK!!!
BU kisa hatirlatmanin ardindan kaldigimiz yerden devam edelim.
IYI BIR KEK ICIN NELERE DIKKAT EDIYORUZ
-YUMURTALARINIZIN BUZDOLAPTAN CIKMIS OLMAMAMSI LAZIM:
oda sicakliginda olan yumurtalalar daha iyi köpürdügü gibi kabarmasinda fazlasiyla fayda sağlar.
-YUMURTALARI KÖPÜRENE DEK CIRPIN:
bu sayede daha yumuşak ve tanem tanem bir hamur elde edebiulirsiniz.
-KABARTMA TOZU VE UNU BERABER KARISTIRIN AYRICA KEK KABINA ILAVE EDERKEKN ELEYIN:
bu sekilde aralarina hava temas eder yine kabarmasinda faydali bir payi vardir.
-SUFLE GIBI KÖPÜKLÜ KEKLER YAPIYORSANIZ UNU ILAVE EDINCE TAHTA KASIKLA ALTTAN ÜSTE DOGRU KARISITIRIN VE FAYZLA OYALANMAYIN KI; KÖPÜGÜ KACIP HAVASISZ KALMASIN:
Çok uzun karisitirildiginda fos diye kabariklik söner. piştikten sonra ısmıs bir kekle karsilasirsiniz.
-KEK HAMURUNUN YAPISMAMASI YADA KOLAY CIKMASI ICIN YAGLADIKTAN SORA SEKER SERPIN YADA UNLAYIN:
bu sayede daha rahat edeceksiniz.
-KEK GENELEDE 175-180 derecede PISER:
firinin derecesi cok önemlidir ama kimi kekler biraz daha düsük ısıda pisebilir hamurun kivanina göre degisir zaten tarifinde belirtilmistir.
-HER ZAMAN KEK YAPMAYA BASLARKEN FIRINI ACIN KI; IYI KIZZSIN cünkü yumurta kizmis ortamda hemen kabarma faliyetine gecer. bu sayede kekimiz fazlasiyla kabarmaya baslamistir.
-KESINLIKLE 20-25 dk. DAN ÖNCE MERAK EDIPTE FIRININ KAPAGINI BIRAKIN ACMAYI ARALAMAYIN:
NIYE hava disari cikar firin sicakligi düser ve islem tamamlanmadan cöker yada durur.
-PISIP PISMEDIGINI ANLAMAK ICIN YA BIR KÜRDAN
yada bicak kullanabilirsiniz. keke batirip cikardiktan sonra hamur kalintilari varsa daha pismemis demektir.
-FIRINDAN CIKAN KEKI HER ZAMAN DINLENMEYE BIRAKIN:
yoksa keserken parcalanir ve kaliptan cikarkende yarisi icinde yarisi disinda kalir. benden söylemesi.
-DINELENMEYE BIRAKILAN KEKIN AGZINI BIR KAPLA YADA BEZLE KAPTMAK YERINDE OLUR
isteseniz ters çevirebilirsiniz.
Özellikle pandispanya pastalarında ters çevirip o şekilde dinledirmek daha uygun oluyor.
-KESMEYE GELINCE DAHA DIKKATLI KESIN CÜNKÜ ENFES BIR KEK SIZI BEKLIYOR ISTE EMEGIN KARSILĞI afiyet seker olsun demesi bizden tadini cikarmasi sizden.
AYRICA TAVSIYELERIMIZDEN MEMNUN KALDIYSANIZ EGER"bu kekin sırrı ne?"
DIYENLERE "LEZZETVADISI.com" DIYEBILRISINIZ.
NOT: SIZLERLE PAYLASILMIS OLAN BU TAVSIYELER BIREBIR YASANMIS VE UYGULANMISTIR: KISACA TECRÜBELERE DAYALI OLARAK SABITTIR.iyi bir kek icin daha püf noktalar var diyorsaniz, bizede haberdar ederseniz memnun kaliriz.TESEKKÜRLER

Merhabalar Sevgili Dostlar,
Kek pişirirken zaman zaman problemler yaşıyoruz. Bu nedenle de birçok soru alıyorum. Bunlardan en sık karşılaştıklarım “Benim kekim neden kabarmadı? Kekimin içi çiğ kaldı sebebi ne olabilir? İçine kattığım kuru yemiş, damla çikolata gibi malzemeler dibine çöküyor, bu durumu nasıl engelleyebilirim?” şeklinde oluyor. Bugün elimden geldiğince bu sorularla ilgili yazmaya çalışacağım sizler için.
Bildiğiniz gibi kekler pastacılığın temel taşlarından biri ve çırpılarak yapılan hamurlar kategorisine giriyor. Biz evlerimizde sıklıkla farklı kek çeşitlerini deniyoruz ama bu denemelerde ev işi olduğu için gramajlar ve miligramlar yerine kaşık, bardak ölçüleri kullanıyoruz. Tabi yumurta ve kabartma tozunda da adetler devreye giriyor.

Larosusse Gastronomique’ deki kek tanımının içinde şöyle bir satır var. “Kekin başarısı belli şeker ve un oranına kesin uyularak katılan meyvelerin hamur içine eşit olarak dağılmasının sağlanması, dibe çökmesinin engellenmesiyle mümküdür.”  Burada altını çizmek istediğim şey belli oranlara kesin olarak uyularak kısmı. Keklerde belli oranlara uyulması bir zorunluluk…
Kek, başlarken yumurta ve şekerin çırpıldığı, yumurta sarılarının şekerle çırpıldığı ve akların ayrı kabartıldığı ya da şeker ve tereyağının birlikte çırpıldıktan sonra yumurtaların eklendiği metodlar var ama hepsinde de belli bir orana sadık kalınıyor.

Şimdi iyi bir kek yapmak içi dikkat etmemiz gereken ilk noktaları tek tek gözden geçirelim.
Kek yaparken dikkat etmemiz gereken temel noktalar nelerdir?
  • Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
  • Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli.
  • Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı.
  • Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
  • Kullanılan şeker eriyene kadar çırpılmalı
  • Verilen kek malzemesi, pişirilecek kap ve fırının ısı ölçülerine uyulmalı.
  • Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalı.
  • Kek hamuru hazırlandıktan sonra bekletilmeden pişirilmeli.
Yumurta konusuna biraz daha değinmek istiyorum çünkü keke formunu veren temel malzemelerden biri yumurta. Yumurtanın çırpılma süresi kekin kaderini belirliyor dersek pek abartmış olmayız.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.
Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur. Fazla çırptığınızda kendi kendine sönmeye başladığını görebilirsiniz.
Şimdi en sık gelen sorulardan bazılarını cevaplamaya çalışayım.
Kekim piştikten sonra sönüyor ya da ortası çöküyor nedeni ne olabilir?
İlk sebebi yukarıda bahsettiğim gibi yumurta ve şekerin fazla çırpılması olabilir.  Tarifte “boza kıvamı ya da kar gibi kabartılmış” deniliyorsa bu tanımlamalara uyun.
Boza gibi denilmişse, beyazlamış ama akışkandır.
Kar gibi değilmişse kabı ters çevirdiğinizde akmaz ya da spatula ile kesilebilecek kıvamdadır.
  • Kekinizin kabarması için tarifte belirtilen miktardan fazla kabartma tozu kullanmakta kekinizin kabarmasından çok sönmesine neden olabilir. Bazen ben iki tane kabartma tozu katıyorum yine de çöküyor diyorsunuz ya işte bu yüzden.
  • Kekin içine eklediğiniz yoğurt ve meyve gibi malzemelerin de oda sıcaklığında olması gerekiyor. Gereğinden soğuk ya da sıcak olması halinde kek karışımının dengesini bozarak kekin çökmesine neden olabiliyor.
  • Sadece yukarıda saydıklarımız değil keki pişiriken yapılan hatalar da kekin çökmesine neden olabilir.
Keki pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir?
  • Fırını tarifte verilen dereceye göre önceden ısıtmanız gerekiyor.
  • Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir.
  • Kekiniz pişerken fırının içinde yerini değiştirmemeye ve oynatmamaya dikkat etmeliniz.
  • Fırının derecesi çok önemli belirtilen derecen yüksek olması halinde kekin dışı yanarken için çiğ kalabilir.
Kekin içine eklenen malzemelerin çökmesi nasıl engellenir?
  • Öncelikle kek karışımınızın dengeli ve içine eklenecek ek malzemeleri taşıyacak yoğunlukta olması lazım. Kek hamuru çok sıvı içine eklenecek malzemeler meyve ya da yemiş vs ağır ise malzemeler çöker.
  • Kuru üzüm ya da meyve kurusu gibi malzemeler eklenmeden önce suda bekletildiyse mutlaka kurulanmalı ve gerekiyorsa bir miktar unlanıp fazla unu elenmeli.
  • Meyve parçalarını iri iri kulanılmak yerine daha ufak parçalara bölerek hatta rendelendikten sonra fazla suyu süzülerek karışıma eklenmeli.
  • Kek içine katılacak meyve, kuruyemiş ve çikolata gibi ek malzemeler keke en son eklenmeli ve çırparak değil spatula ya da kaşık yardımıyla karıştırılarak hamura katılmalı.
Kekimin piştiğini nasıl anlayabilirim?
  • Tarifte belirtilen süreye sadık kalmalısınız ama kullanılan kap, malzeme ve fırın farkı pişme süresinin değişmesine neden olabilir.
  • Bu noktada kekin dış görünüşünü inceledikten sonra bir bıçak ya da kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Bıçak ya da kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi pişmiştir.
Sevgiler…

Kek yaparken hepimiz sorunlarla karşılaşmışızdır. İyi bir kek yapabilmek için aşağıda size vereceğimiz bilgileri mutlaka dikkate alın. Yaptığınız keklerin çok daha başarılı olduğunu göreceksiniz.

Güzel Kek Yapmanın Püf Noktaları

1 – Kullandığımız malzemeler oda sıcaklığında olmalı çünkü soğuk kullanılan malzemeler kekin kabarmasını önlüyor.
2 – Kek yaparken kullandığımız malzemelerin taze ve son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edelim.
3 – Kek kalıbını yağlayalım ve unlayalım.
4 – Kekleri fırına vermeden önce fırını mutlaka ısıtalım.
5 – Yumurtaları krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
6 – Toz şeker kullanacaksak toz şekerin erimesi için iyice çırpalım.
7 – Yumurta ve toz şekerin çok iyi çırpılması kekin kabarmasında etkili olmaktadır.
8 – Yumurtanın beyazı ve sarısını ayrı ayrı çırpılması, kekin kabarmasında daha da etkili olur.
 9 – Un ve diğer kuru malzemeleri eleyerek kullanalım.

10 – Keki 150-180 derece arasında pişirmemiz gerekir.
11 – Keki kalıptan çıkarırken ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Ilık olduğu zaman kalıptan çıkartalım.
12 – Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır.
13 – Keki fırına verince ilk 20 dakika kapağını açmamalıyız, yoksa kek söner.
14 – Pişen keki hemen fırından çıkarmamalıyız, çünkü soğuk hava ile temas eden kek söner. Kek piştikten sonra fırını kapatıp 5 – 10 dakika fırında dinlendirelim.
15 – Keki fırının alt katında pişirmeliyiz.
16 – Kekte meyve, kuru üzüm, kuru kayısı vb. kullanacaksak, kuru olmalarına dikkat edelim kuru değillerse una bulayıp kullanalım.
17 – Keki hazırlarken 1 – 2 damla limon sıkarsanız kekin kabarmasında etkili olur.
18 – Keki süt ile yaparsanız, kekiniz daha ıslak görünümlü olur. Islak kek, kakaolu kek ve buna benzer kek yaparken sütü tercih etmeliyiz.
19 – Keki yoğurt ile yaparsanız, kekiniz daha kuru ve sert olur. Genelde sade kekler yoğurt ile birlikte yapılır.
İyi kek yapmanın birinci ve belki de en önemli yolu kuru ve ıslak malzemeleri ayrı ayrı karıştırmaktır. Un, şeker, kabartma tozu gibi kuru malzemeleri bir kapta yağ, süt, yumurta gibi ıslak malzemeleri de ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra bir araya getirdiğinizde yaptığınız keklerin ne kadar güzel kabardığına şaşıracaksınız.
Bir diğer önemli ipucu da kullandığınız malzemelerin miktarıyla ilgili. Kek yaparken, tereyağı ya da margarin ile şeker miktarının undan fazla olması, kekin çatlak ve ortasının çökük olmasına yol açar.
Meyveli kek yaparken karşınıza çıkan en büyük sorunlardan biri de meyvelerin kek hamurunun dibine çökmesidir. İstemeyen bu durumun ortaya çıkmaması için yapacağınız şey çok basit aslında. Meyveleri iyice kurulayıp unla karıştırdıktan sonra kek hamuruna ekleyin ve kek hamurunu çok iyi çırpın. Göreceksiniz meyveler kekinizde eşit oranda dağılacak hem lezzeti hem de görüntüsü mükemmel olacak…
Kek yapmak bir sanattır. Bu sanatın püf noktalarını kendimce ve araştırma yaparak sıralamaya çalıştım.
* Kek yapmak için önce araç gereç ve malzemelerin hazır olması gerekir.
Kek için araç gereçler:
* Kek çırpmak için Cam veya porselen kase gerekiyor.
* Mikser
* Çırpma teli, tahta kaşık
* Un elemek için elek
* Kek kalıbı veya tepsi
* Ölçü kabı veya boş bir su bardağı
* Kontrol için kürdan
* Meyve rendelemek için rende
* Limon sıkacağı
* Sıcakken tutmak için tutacak
* Kek kalıbına yaymak için yağlı kağıt(tercihe göre)
* İyi pişiren bir fırın

Kek yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar:
* Fırının her yerine eşit ısı verilmesi gerekir.
* Eşit ısı olmazsa kekin kabarması orantısız olur.
* Kek yapacağımız malzemelerin hepsinin oda ısısında olması gerekir.
* Malzemelerin 1 saat önce dolaptan çıkarmak gerekir.
* Kek cam veya porselen kasede çırpılmalıdır.
* Keke sıvı yağ veya margarin kullanılabilir.
* Margarin kullanılacaksa yumuşak olmalıdır.
* Margarin yumuşak değilse,tava içinde tam eritmeden kullanılabilir.
* Kekin şeker kıvamı tam olmalıdır. Şekeri az olursa çabuk bayatlar, daha fazla olursa daha geç bayatlar.
* Yumurta ve şeker çok iyi çırpılmalıdır.
* Çırparken çırpma teli veya çırpıcı aletler kullanılırsa sonuç daha iyi olur.
* Çırpma ne kadar iyi olursa kek okadar iyi kabarır ve güzel olur.
* Yumurta ve şeker çırpılınca içine yağ ilave edilerek te çırpılmalıdır.
* Yumurta ve şeker krema gibi oluncaya kadar çırpılmalıdır.
* İstenilirse beyazlar ve sarılar ayrı ayrı çırpılıp karıştırılabilir.
* Çırpma sonunda un ve diğer malzemeler eklenince tahta kaşıkla yavaş yavaş yedirerek karıştırılmalıdır.
* Çırpıcı ile çırparsanız kek kabarmaz.
* Un mutlaka elenmelidir.
* Fırınınızı tanımanız gerekir.
* Fırın önceden ısıtılmalıdır.
* Fırın 200 derece ısıtılmış olmalıdır.(180 dercede tercih edilebilir)
* Isıtılmış fırında kek daha güzel kabarır ve pişer.
* Kek fırına konulunca 6-7 dk. sonra ayarı 160 dereceye düşürebilirsiniz.
* Kekin içi iyi pişmesi için sıcaklık ayarı düşürülür.
* Kek fırına konulunca ilk 20-25 dk. fırın kapağı açılmamalıdır.
* Kek 60 dk. pişirilmelidir.
* Kek'in üzeri fazla kızarmaya başlarsa hemen folyo örtün.
* Kek fırının alt gözünde pişirmeye başlanmalıdır.
* Daha sonra pişmesine göre üste alınabilir.
* Farklı kek çeşitlerinin pişme süresi değişir.
* Kek kalıbı çok yüksek olmamalıdır.
* Kek kabının çapı 20-25 cm. olursa daha iyi sonuç alırsınız.
* Kek kalıbının margarinle yağlanması tercih edilmelidir.
* Kek kalıbı yağlandıktan sonra üzerine un serpilmelidir.
* Kabartma tozu veya karbanot un içine konulmalıdır.
* Kabartma tozu bayat olursa kek kabarmaz.
* Karbonat veya kabartma tozununda eleyin.
* Karbonat veya kabartma tozu ilave dilince de yavaş yavaş karıştırmalıdır.
* Kabartma tozu veya karbonat üzerine mutlaka limon sıkılmalıdır.
* Kek malzemesini karıştırdıktan sonra içine 1 yemek kaşığı sıcak su konulursa kek yine çok güzel kabarıyor.
* Kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırarak anlayabiliriz.Kürdan tertemiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir.
* Aynı işlemi bir bıcak yardımı ilede yapabilirsiniz.(keki zedelemeden yapmak gerekir)
* Kek'e en son fındık, fıstık veya ceviz konulur.
* Meyve ve çikolata parçalarıda en son ilave edilmelidir.
* Konulacak ilave malzemeler kuru olmalıdır.
* Una veya nişaştaya bulayarak koyarsanız ,dibe oturmaz.Kek'in ortalarında kalır.
* Kek pişince hemen fırından çıkarmamalıdır.Fırın kapağı açılarak biraz bekletilmelidir.
* Fırından çıkarınca kalıbı ters çevirip üzerine ıslak bez konularak bekletilirse kalıptan kolay çıkabilir.
* Sıcak kek kalıptan zor çıktığı gibi soğuk kek'te kalıptan zor çıkar.
* Kek'i kapalı kaplarda saklarsak hemen bayatlamaz.
* Bayatlayan kekler supangle içinde kullanılabilir.
* Bayatlayan kekler parçalanarak üstüne puding dökülerek de kullanılabilir.
* Bayatlayan kekler ince ince dilimlenip fırında kıkırdak kek veya krik kırak yapılabilir.
* Bunları uygularsanız kek'inizin güzel olacağına eminim.....
Afiyet Şeker Olsun.....

Güzel kabarmış, enfes kokusu olan, görüntüsüyle iştah kabartan ve tadı damağınızda kalacak bir kek yapmak her ev hanımın arzusudur. Çay saatlerimizi süsleyen, misafirlerimize tatlı bir ikramda bulunmak istediğimizde aklımıza ilk gelen tatlılardandır kek. Bu yüzden keki tutturmak diye bir deyim söylenir mutfakta. Kekin kıvamını tutturdunuz mu, herşeyiyle istediğiniz bir kek yapmış olursunuz.
Bu nedenle sizlerle iyi kek yapmanın sırlarını paylaşacağız.
♥ Kek yapımında kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Yumurtanın, sütün, yağın mutlaka oda sıcaklığında olması gerekir. Kekinizi yapmadan bir saat önce malzemeleri buzdolabından çıkarın.
♥ Yumurtaları önce ayrı, sonra şekerle uzun uzun çırparak ortaya kabarcıklar çıkmasını sağlayın. Bunlar ne kadar çok olursa kekiniz o kadar kabarır.
♥ Unu eleyerek ekleyin. Havalanan un, daha iyi kabaracaktır. Unu eklerken hava kabarcıklarını yok etmemeye özen gösterin.
♥ Un, yağ, kabartma tozu gibi malzemeleri eklerken mikserle uzun süre çırpmayın. En iyi yöntem, tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırmaktır.
♥ Kekinizi mutlaka sıcak fırına koyun. Kek hazırlığına başlarken fırınınızı yakın.
♥ Kek pişerken fırının kapağını sakın açmayın. Açık kapaktan giren soğuk hava, kabaran kekin çökmesine yol açar.

Kek yapanlar bilirler hevesle çırpılıp fırına verilen ve sönük bir şekilde çıkan, içi hamur kalmış kekler hayal kırıklığına sebep olur. O keki misafirlerimize sunmak değil, ev halkının önüne çıkartmaktan bile pek hoşlanmayız. Kek bir şekilde birilerine sunulmuşsa "kekim nedense bu sefer pek kabarmamış" gibi birkaç laf edilir. Bunlara maruz kalmamak ve güzel kekler yapmak için dikkat edilecek birkaç nokta:

1- Kekte kullanılacak sıvı malzemeler (yumurta, yağ, yoğurt, süt, meyve suyu, soda vs.) muhakkak oda sıcaklığında olmalı. Kek yapmaya başlamadan en az 1 saat önce buzdolabından çıkartılmalıdır. Soğuk malzeme kekin kabarmasını engeller.

2- Kek yapmaya başlamadan evvel kullanılacak bütün malzemeler hazır edilmelidir. Kek kalıbı yağlanıp biraz un serpilerek veya yağlı kağıt serilerek hazır hale getirilmeli, fırın 175 dereceye ayarlanıp çalıştırılmalıdır. Çünkü kalıba dökülen kekin bekletilmeden ısıtılmış fırına verilmesi gerekir.

3- Yumurtalar mikserle beyaz, köpüklü krema halini alıncaya kadar çırpılmalıdır. Şeker eklenip çırpma işlemine devam edilir. Bu uzun süreli karıştırma işlemi kek piştikten sonra yumurta kokmamasını ve iyi kabarmasını sağlar. Eğer zaman müsaitse yumurta beyazlarını ayırıp başka bir kapta çırpıp keke en son ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kabartma tozu kullanmadan kek yapanlar var ama ben henüz ona cesaret edemedim.

4- Keke eklenecek birkaç damla limon veya kabuğunun rendesi içerdiği asitten dolayı kabartma tozunu harekete geçirip daha fazla kabarmasını sağlayacaktır.

5- Keke konulacak kuru malzemelerin (un, kabartma tozu, vanilya, karbonat vs.) elenerek sıvı karışıma eklenmesi malzemelerin birbirine daha iyi karışmasını sağlar. Un eklenene kadar mikser kullanılabilir ancak un eklendikten sonra kesinlikle mikser kullanılmamalı bir tahta kaşık yardımıyla fazla çırpmadan karıştırılmalıdır.

6- Keke konulacak meyve parçası, çerez, kuru üzüm gibi malzemelerin dibe çökmemeleri için kuru olmaları gerekir. Malzemeler ıslaksa una veya nişastaya bulayarak keke eklenmesi gerekir.

7- Süt kullanılan kekler daha ıslak, yoğurt kullanılan kekler daha kuru ve sünger gibi olurlar. Kakaolu kek, ıslak kek, browni gibi kekler yapılacaksa süt kullanılması daha uygun olur. Kakao ve süt karışınca kekte çikolata tadı hakim olacaktır. Bunun dışındaki sade keklerde yoğurt daha etkili sonuç sağlar.

8- Keklerde rendelenmiş havuç, elma , çilek gibi malzemeler kullanılacaksa daha yayvan kalıplar kullanılması gerekir. Bu tarz kekler yüksek kalıplarda pişirilirse üzerleri yanık ve içleri iyi pişmemiş kekler ortaya çıkıyor. Pişme süreleri de çok uzuyor. Diğer kekler her türlü yüksek ve derin kalıplarda yapılabilir.

9- Kekin fırının alt katında pişirilmesi gerekir. Bu şekilde üzeri hemen kızarmadan içi iyice pişecektir.

10- Kek pişerken özellikle ilk 20 dakika fırının kapağı açılmamalıdır. Kapak açılırsa kabaran kek birden sönmüş olur.

11- Keki pişerken en son 5-10 dakika fırın 150 dereceye düşürülüp biraz daha pişirilebilir. Bu şekilde kekin üzeri yanmadan içi iyice pişmiş olacaktır.

12- Kek piştikten sonra kek fırından hemen çıkartılmamalıdır. Fırının kapağı aralanıp bu şekilde bir süre soğuması beklenmelidir. Sıcak fırından çıkan kek soğukla temas ettiği anda biraz da olsa sertleşip, sönebiliyor.

13- Pişen kekin kalıptan çıkarılması için soğumasını beklemek gerekir. Sıcakken çıkartılmaya çalışılırsa kek parçalanabilir.

Lezzetli ve kabarmış kekler yapıp, sevdiklerinize mutlulukla ikram etmeniz dileğiyle..
Bir takım edindiğim bilgiler şöyle;

- kek hamurunu ortadan dökmemek gerekirmiş. Önce kenarlardan...
İşte tamda öyle yapmıştım. Önce kenarlardan döktüm hatta ortaya hiç dökmedim.

- Kek hamurunu döktükten sonra tepsiyi bir kaç kere sallayıp içindeki hava kabarcıklarını dağıtmak gerek.
Bilinçsizce bunu da her seferinde yaparım.

- Kek kalıbının sadece altını yağlayıp unlayın, kenarlara asla yağ sürmeyin. Kek hamuru tepsi kenarına tutunarak kabarır.
Bu kez değil ama daha önceden kalıbın kenarlarını yağlamazdım ki...

- Kek kalıbı kaliteli olmalı, ısıyı eşit dağıtmalı.
Doğrudur, 3 lü set halinde 20 liralık kek kalıbından ne beklenir ki...

- Fırın da kalıp gibi önemli. Kekin pişmesi için homojen ısı oluşturabilmeli.
O kısmını bilemiyeceğim...

Siz nasıl yapıyorsunuz? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder