5 Mayıs 2015 Salı

Tatlı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Genel kurallar; • Fırın muhakkak önceden ısıtılmış olmalıdır. • Bütün malzemeler günlük ve taze olmalıdır. • Un nerdeyse bütün tatlılar için elenmelidir. • Ev fırınları ve endüstriyel fırınlar arasında 10-20 derece arası sıcaklık farkı bulunur. Buna dikkat edilmelidir. • Tatlı yapmak özellikle malzemede gramaj gerektirir bu yüzden gramajlara uymalı ve tatlı yaparken muhakkak bir terazi kullanılmalıdır.
Tart yaparken; • İyi bir tart hamuru yapmak için kullanılan bütün malzemelerin çok soğuk olmasına dikkat edin. Bütün malzemeyi kullanmadan önce buzdolabından çıkarın. Un, tuz, pudra şekerini de en az yarım saat soğutulduktan sonra ekleyin. • Tart hamurunun az yoğrularak hazırlanması gerekir. Hamur hazırlanırken de açarken de hızlı olunmalıdır. Yağ içinde tane tane kalırsa çıtır çıtır ama ağızda dağılan nefis bir tart hamuru elde edilir. • Hamurun lezzetli olması için hazırlandıktan sonra tart kabına yerleştirilip buzdolabında 1 saat daha dinlendirilmesi çok önemlidir.
Jelatin kullanırken; • Jelatin, hayvanların paça kısımlarıyla kemiklerinden elde edilen saydam ince yapraklar halindedir. Jelatin toz ya da yaprak halinde bulunabilir. Her iki biçimde de, önce biraz soğuk su içinde yumuşatılıp sonra hafif ateşte eritilir. Agar agar adı verilen bitki kökenli jelatinler de kullanılabilir. • 500 gramlık sıvıyı pelteleştirmek için 20 gram yaprak jelatin (4 yaprak) ya da 15 gram toz jelatin (3 çorba kaşığı) gereklidir. 16
Kek yaparken; • Kek yapacağımız malzemelerin hepsinin oda sıcaklığında olması gerekir. • Malzemeleri 1 saat önce dolaptan çıkarmak gerekir. • Un mutlaka elenmelidir. • Fırın önceden ısıtılmalıdır. • Kek fırına konulunca ilk 20-25 dk. fırın kapağı açılmamalıdır. • Pişme dışarıdan içeriye doğru olur, kekin piştiğini anlamak için bir kürdan batırmak yeterlidir. Kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir . • Kek fırından hemen çıkarılmamalıdır. Fırın kapağı açılarak biraz bekletilmelidir. • Özellikle kekler 20 dakika dinlenmeden kesilmez. Bu, hamurlaşmalarına sebep olur. • Yapacağınız keklerde krem peynir kullanacaksanız krem peyniri tarife eklemeden önce muhakkak çırpıp yumuşatmak gerekir.
Kurabiye yaparken; • Kurabiye yapımında kullanılacak unun %10’unu nişasta ya da fındık unuyla değiştirirsek ağızda dağılan kurabiyeler yapılabilir. • Kurabiye de kek gibi önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. • Kurabiyenin pişip pişmediğini anlamak için kurabiyebiyenin altına bakılır. Eğer altı kızarmış rengi değişmiş ise bu kurabiyenin pişmiş olduğunu gösterir.
Bal ve Pekmez kullanımı hakkında;
• Bal hemen her yerde bulunabilirken pekmez genellikle yerel marketlerde
bulunmaktadır. Özellikle tariflerde pekmez yerine gerçek (rafine
şeker içermeyen) ve doğal akçaağacı şurubu (maple syrup) yada gerçek
meyve şurupları da kullanabilirsiniz.
• Bal ve pekmezin kullanıldığı tariflerde – kekler hariç- bal ve pekmezi
tatlılara en son eklemek en idealidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder