5 Mayıs 2015 Salı

KURABİYE SIRLARI

Kullandiginiz malzemer oda sicakliginda olacak.Unu her zaman yavas yavas eklemelisiniz.Yagli kagitta pisirin ,pistikten hemen sonra tepsiden cikarip sogutmaya alin.Bir de ben ne margarin ne de tereyag kullaniyorum , vegetable shortening yani kati sebze yagi kullaniyorum.

Unu az yagi cok olursa erir ve yayılır yenilmez bişey olur.unu çok olursada çatlar ve sert olur.kurabiye hamurun elini birakacak yogururken ,şekil verirken rahatlikla eline yapismadan şekil verebileceksin.180º üstünü kurabiye götürmez. Pistikten sonra olduğu gibi soğuma bırak.


Ne kadar çok yoğurursan o kadar fazla un ister ne kadar fazla un koyarsan kurabiyen o kadar sert olur unu az az koy toparlandigi anda birak sekil ver ve pişir

sıvıyağ koymuyosun dimi tereyağ koy bolca bide şeker yerine pudra şekeri kullanmanı öneririm
bide azıcık nişasta koyarakta deneyebilirsin mesela 2 su bardağı un konuyorsa sen 1,5 su vardağı un yarım bardakta naşasta koy

Yıllarca bulduğum her kurabiye tarifini uygular - hüsranla karşılaşırdım. Taş gibi olurlardı.
Sonunda harika kurabiyeler yapabilmeyi başardım canım.
İlk püf noktası - arkadaşların dediği gibi hamur oldukça yumuşak olacak. Yani eline sıvı yağ sürerek hamuru tuparlayacak kadar yumuşak olmalı.
İkincisi - şekerin eriyebilmesi için yoğurtla şekeri (yoğurt yerine kullandığın başka malzeme de olabilir)
çırpıp şekerin erimesi sağlanacak. Sonra diğer malzemeler konacak.
Malzemeler iyi karışsın diye çok fazla yoğurmak ta doğru değil canım. Ben tahta kaşıkla karıştırıyorum malzemeleri-Elimi bile sürmüyorum. Sadece şekil verirken yağlayarak ellerimi kullanıyorum.
Üçüncü madde: Kabartma tozu değil karbonat daha etkili oluyor. Veya kabartma tozu koydup çok azda karbonat konabilir.
Ve önceden ısınmış fırına veriyorsun. Afiyet olsun.
a.s.

Ununu az koyarsan fırında yayılır, çok koyarsan taş gibi olur.
Sirkeli kurabiler bana hiç sürpriz yaşatmazlar, ama nişastalı kurabiyeler tam bir fiyasko.


Merhabalar
Ben kurabiye yaparken genelde kabartma tozu yada karbonat kullanmam,
Sonra toz şeker yerine pudra şekeri kullanmakta çok fak ettiriyor,
Ve uzun denemelerden sonra yumurtanın sadece sarısını kullanıyorum,
klasik tarifim:1 margarin(yumuşacık olmalı)_1 yumurta sarısı_1 bardak pudra şekeri(miktar sana kalmış, pudra yoksa robotta çekmekte yeterli oluyor)_1,2 kaşık nişasta(çıtır olmasını sağlıyor),
ununuda çok sert olmayacak şekilde katıyorum(2 bardak falan)_çok sert olduysa 1,2 kaşık yoğurt işini görecektir,Birde fırında çok kalmamalı,kızarmadan almalısın,(yada fırını kapayıp soğumasını bekleyebilirsin)
Kakao-vanilya gibi ayrıntılar sana kalmış.Bu tarifi elmalı kurabiyedede kullanıyorum.
Öneri:Yuvarlak şekil verip üzerlerine bademi dik olarak batırın,pişince badem çok güzel kokuyor

unla diil nişastayla yap kurabiyelerini.. olay margarin sıvı yag kabartma tozunda falan diil.. nisastayla yaparsan daha agzına gotururken elınde bıle dagılır kurabiye o kadar yumusak oluyor..




bu tarifi ben devamlı yaparım ve güzel bi sonuç alırım inşallah sizde yapar ve beğenirsiniz tarif şöyle
125 gram oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
1 tane yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ(çay bardağı küçük olacak)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
tahminen 2 su bardağı kadar un (eğer ele yapışan bir hamur olursa biraz daha ekleyebilirsiniz
yapılışı:
öncelikle margarin ,sıvı yağ ,yumurta,pudra şekeri, elle biraz karıştırılır sonra un,nişasta,kabartma tozu,vanilya eklenip kulak memsi kıvamında bir hamur yoğrulur yalnız çok fazla yoğurmayalım ve elimizle yuvarlak şekil verelim istersek kurabiye kalıplarıylada şekil verebiliriz yağlanmış tepsiye yada yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizilir.ve soğuk fırınna sürülür 160 170 derece fırında beyaz bir şekilde pişirilir .




Kurabiye Yapmanın Püf Noktası
* Kurabiyelerinizin lezzetli olması için, pişirmeden önce malzemeleri nerede muhafaza ettiğinize özen göstermeniz gerekir.
* Kullandığınız tüm malzemeleri (üzerinde herhangi bir uyarı yoksa) oda sıcaklığında bekletin. Bu kurabiyelerinizin tam kıvamında olmasını sağlayacaktır.
* Kurabiyelerinizin pişerken dağılmaması için; yağ ve şekeri fazla çırpmamak gerek.
* Kurabiyenizin daha lezzetli ve ağızda dağılabilecek kıvama gelmesi için tepsi seçimini doğru yapmanızda fayda var. Kıvamda ve dağılmadan pişmiş kurabiyeler için kenarları alçak bir tepsi kullanmanız çok ideal olacaktır.
* Fırın ısısı, kenarları alçak tepsilere daha çabuk yayılır. Bu da kurabiyenizin her tarafının eşit pişmesini sağlar.
* Kurabiyeleri tepsiden çıkartırken, bu iş için özel olarak tasarlanmış spatulalardan yararlanabilirsiniz.İnce silikondan yapılan spatulalar kurabiylerinizi kırmadan çıkartmanızı sağlar.

Kurabiyenin pişip pişmediği nasıl anlaşılır?
Kurabiye de kek gibi önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. Kurabiyenin pişip pişmediğini anlamak için kurabiyebiyenin altına bakılır. Eğer altı kızarmış rengi değişmiş ise bu kurabiyenin pişmiş olduğunu gösterir. Fırından fırında pişirme süreleri değişmektedir. Fakat ortalama bir süre vermek gerekirse ısınmış bir fırında tepsimizi koyup 15 dakika fırında kaldıktan sonra ortasından bir tane kurabiyenin altına bakarak kontrol etmek gerekir. Belirtilen sıcaklık derecesinde pişirilmelidir. Eğer 150 derece deniyorsa bu sıcaklık deresinde göre pişirilmelidir.
Kurabiyenin yumuşak olması ve ağızda dağılması için;
Kurabiyenin yumuşak olması için kullanılan tereyağın erimiş yada oda sıcaklığında olması gerekir. Kurabiye çok pişerse de sertleşir. Pişirme süresine dikkat edilmelidir.
Eğer tereyağ yerine sıvıyağ kullanırsa kurabiye yumuşak olur. Fakat kurabiyenin çok yumuşak olması da tercih edilmez. Kurabiyeler de tereyağı kullanılması tavsiye edilir.
Kurabiye neden dağılır? Kurabiyenin dağılmaması için ne yapılmalıdır?
Yaptığımız kurabiyelerin pişerken dağılmasını istemeyiz. Eğer belirtilenden daha fazla malzeme kullanırsak kurabiye hamurunun yapısı bozulacak ve pişerken dağılacaktır.
Kurabiye yaparken karşılaşılan diğer önemli sorun kurabiyenin dağılmasıdır. Yaptığınız kurabiyelerin tam kıvamında olması ve ağzınızda dağılması için dikkat etmeniz kullanılan malzemelerin ne eksik ne fazla olması gerekir. Kurabiyenin ağızda dağılması için bakınız.
Kurabiye nasıl saklanır?
Kurabiyelerinizi uzun süre saklamak isterseniz hava almayan bir kabın içinde saklanmalıdır. Bu şekilde saklanırsa daha uzun süre dayanacaktır. Fazla beklediğinizde kurabiye sertleşip kıtırlaşırsa bu kurabiyenin bayatlamış olduğunu gösterir. Çok sıcak olmayan bir ortamda muhafazalı bir kabın içinde Kurabiyeler oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabında saklandığına kurabiyeler sertleşir.

İyi kurabiyenin sırrı tepside gizli
İster özel bir gün, isterse 5 çayı. Mis kokulu kurabiyelere kim hayır diyebilir ki? Kurabiyeler ister süslü olsun ister şekilli ortak özellikleri içindeki mis kokulu baharatlardır. Koku önemli zira güzel bir kurabiye kokusu insanları mutlu eder, şımartır, eğlendirir, iştah arttırır. Her ne kadar kurabiye yapmak çok kolay gözükse de aslında sonuç çoğu zamanhüsran ile buluşturabilir hevesli mutfak severleri. 

İnternette çok fazla kurabiye tarifi yer alıyor. Bu tariflerden birini seçerken ne kadar olumlu yorumlar almış olmasına ve kaç kişi tarafından denendiğine dikkat etmenizi öneririm. Özellikle margarin yerine tereyağı ile yapılmış olan tarifleri denemenizi ve tereyağını soğuk kullanmanızı tavsiye ederim. İşte kurabiye yaparken hüsrana uğramamak için dikkat etmeniz gereken noktalar:

1-HAMURU AYIRIN 
Tarifinize göre hazırladığınız hamuru ayırarak kullanın. Tüm hamuru açıp kesmeye çalış mayın . Bu işinizi güçleştirecek ve hamuru çatlatacak veya çok yumuşatacaktır. Böldüğünüz hamurun yarısını diğer hamuru açıp kesip tepsiye yerleştirinceye kadar buzdolabında bekletin. 

2-FIRIN TEPSİSİ ÖNEMLİDİR 
Kurabiyelerin, temiz,ağır alüminyum tepsilerde pişirilmesi gerekir. Özellikle mutfağa çok düşkün biri iseniz, bu tip tepsileri sanayi tipi yerlerde hesaplı bir şekilde fırın ölçülerinize uygun olarak yaptırtabilirsiniz. ve tepsinin aynı zamanda dümdüz ,girinti çıkıntısı olmayan bir yapıda olması gerekir. 

3 -TEPSİNİN YAĞLANMASI 
Yağlı pişirme kağıtları çok tercih edilen bir yöntem olmasına karşın, esas yapılması gereken sıvı margarin tarzı bir yağ ile püskürtülerek tepsinin yağlanmasıdır. Bu tip malzemeler bir dönem marketlerde yer alsa da daha çok sert margarinler ülkemizde daha çok bulunmaktadır. Bunun yerine sürülmesi kolay, yumuşak margarin tarzındaki yağları tercih edebilirsiniz. Ama yurt dışında iseniz; "baking sprey" veya sıvı margarin bulup kullanmanızı öneririm. 

4- FIRIN SICAKLIĞI 
Genel olarak bilinen yöntem fırın önceden istenilen dereceye getirilir ve pişirilmek istenen yiyecek fırın ısındıktan sonra yerleştirilir. Kurabiyeler de ise, fırını önceden ısıtmanıza gerek yoktur. Fırını tepsileri yerleştirdikten sonra çalıştırmaya başlayın, yani soğuk fırına kurabiyelerinizi yerleştirin ve en fazla (tarifte belirtilen baz alınarak) 170 dereceyi geçmeyen bir ısıda pişirin. Kurabiye, kek, börek gibi yiyeceklere göre daha hızlı pişer. Bu sebeple sık sık tepsinizi kontrol ediniz. Ve belirtilen zamanı geçmeyin. 

Kurabiyeleriniz yumuşakken fırından alın. Pişerken sertleşmesini beklemeyin. Piştikten sonra hemen tezgahınıza tepsinizi alın ve soğumasını bekleyin. Kurabiyeler soğurlarken sertleşeceklerdir. 

5- KURABİYELERİN SAKLANMASI 
Ağzı kapalı bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Hava aldıkça bayatlama süreleri hızlanır. Eğer çok fazla kurabiyenin arttı ise yine hava almayacak bir şekilde paketleyip buzdolabında 1-2 hafta saklayabilirsiniz. www.pastaciblog.net


kurabiye pişirme süresi
Kurabiye de kek gibi önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. Kurabiyenin pişip pişmediğini anlamak için kurabiyebiyenin altına bakılır. Eğer altı kızarmış rengi değişmiş ise bu kurabiyenin pişmiş olduğunu gösterir. Fırından fırında pişirme süreleri değişmektedir. Fakat ortalama bir süre vermek gerekirse ısınmış bir fırında tepsimizi koyup 15 dakika fırında kaldıktan sonra ortasından bir tane kurabiyenin altına bakarak kontrol etmek gerekir. Belirtilen sıcaklık derecesinde pişirilmelidir. Eğer 150 santigrat derece deniyorsa bu sıcaklık deresinde göre pişirilmelidir.
Kurabiyenin yumuşak olması için kullanılan tereyağının erimiş yada oda sıcaklığında olması gerekir. Ayrıca kurabiye çok pişerse de sertleşir. Pişirme süresine dikkat edilmelidir.
Eğer tereyağ yerine sıvı yağ kullanılırsa kurabiye daha yumuşak olur. Fakat kurabiyenin çok yumuşak olması da tercih edilmez. Kurabiye yapımında tereyağı kullanılması tavsiye edilir.
Özetle;
  • Margarin ya da tereyağı oda sıcaklığında olmalı
  • Daha sert olması için eritilip soğutulmuş yağ kullanılır
  • Ölçüsünden fazla un ilavesi yapılmamalı
  • Mutlaka buzdolabında bekletilmeli; hamur yoğurulurken el sıcaklığı ile cıvıklaştığından, toparlanması için 15 dakika ile 30 dakika arasında buzdolabı molası gerekir.
  • Kurabiyelerin şekilleri bozulmasın, üzeri çatlamasın ve kabartma tozu kokmasın diyorsanız, ya kabartma tozunun miktarını azaltın ya da hiç ilave etmeyin.
  • Düşük sıcaklıkta pişirilmeli ve sık sık kontrol edilmeli.
  • Sertleşmeden fırından çıkartılmalıdır. Bir çok kurabiye (mesela un kurabiyesi gibi) soğudukça kıvamını alır.
  • Kurabiye yapımında kullanılacak olan her çeşit malzeme oda ısısında olmalıdır.
  • Tatlı kurabiyelerde şeker ve yumurta mutlaka iyi çırpılmalıdır.
  • Un mutlaka elek ile elenmelidir.
  • Karbonat veya kabartma tozu üzerine mutlaka 1-2 damla limon suyu ekleyin.
  • Kurabiye hamuru yaparken önce çırpıcı veya robot kullanabilirsiniz; ancak unu koyduktan sonra mutlaka ellerinizle yoğurun.
  • Hamuru yoğururken, parça parça yapıp yeniden yoğurun, bu işlemi bir kaç kez yapın.
  • Kurabiye hamuru kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
  • Sıcakken kurabiyeleri servis tabağına alırsanız, daha kolay alabilirsiniz, kırılmaz.

kurabiye neden çatlar
Kurabiye yaparken karşılaşılan diğer önemli sorun kurabiyenin dağılmasıdır. Yaptığımız kurabiyelerin pişerken dağılmasını istemeyiz. Eğer belirtilenden daha fazla veya daha malzeme kullanırsak kurabiye hamurunun yapısı bozulacak ve pişerken dağılacaktır. 
kurabiye yapmanın püf noktaları 2Yaptığımız kurabiyelerin kıtır kıtır değil de yumuşak ve tam kıvamında olmasını ve ağızda dağılmasını istiyorsak o zaman belirtilen hususlara dikkat etmeniz gerekir. Kurabiye yaparken eklediğimiz tereyağını ya da margarin soğuk olarak eklenirse kurabiyeyi yoğuramayız. Neticesi kötü olur.  Fakat eritilmiş bir tereyağı kurabiye hamurunun her tarafına yayılır.  Dolayısı ile kurabiyenin istediğimiz kıvama gelmesi için ya malzemelerin oda sıcaklığında olması ve yoğurulması ya da eritilmiş tereyağı kullanmamız gerekir.
Yumuşak olması için pişirme süresi de önemlidir; eğer fırında birazcık fazla kalırsa kurabiye sertleşecek ve yumuşak olmayacaktır. Bu nedenle yeterli sürede fırında kaldıktan sonra yumuşakken çıkartmak gerekiyor. Dışarıda soğuması için beklerken kurabiye tam kıvamına gelir.

Kurabiyelerinizi uzun süre saklamak isterseniz hava almayan bir kabın içinde saklanmalıdır. Bu şekilde saklanırsa daha uzun süre dayanacaktır. Fazla beklediğinizde kurabiye sertleşip kıtırlaşırsa bu kurabiyenin bayatlamış olduğunu gösterir. Kurabiyeler çok sıcak olmayan bir ortamda muhafazalı bir kabın içinde ve oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabında saklandığına kurabiyeler sertleşir.
Ayrıca;
  • Kurabiyeler kapalı metal kutularda veya cam kavanozlarda saklanırsa daha geç bayatlar.
  • Kurabiye saklanırken kutu içine 1-2 kesme şeker koyarsanız daha geç bayatlar.
  • Bayatlayan kurabiyelerinizi puding veya supangleleri koyduğunuz tabağın dibine koyarak değerlendirebilirsiniz.
  • Ayrıca yine bayatlayan kurabiyelerinizi küçük parçalara ayırıp üzerine puding veya çikolata sosu dökerek de tüketebilirsiniz.
  • Bisküvi ve kurabiyeleri koyduğunuz kutuya 1-2 adet kesme şeker veya yanına 1 avuç pirinç koymak da bayatlamayı geciktirecektir
  • Bayatlayan kurabiyelerinizi üzerine su damlatarak 10 dk fırında tutarsanız taze gibi olur.

kurabiye tarifleri
  • Eliniz hamura yapışıyorsa, ellerinizi soğuk soğuk su ile ıslatıp kurulayın. Elleriniz soğuk iken hamura daha az yapışır.
  • Meyve parçacıklarını ve kuru yemişleri en son koyarsanız hamurunuz daha iyi olur.
  • Kurabiyeleri yağlı fırın kâğıdı üzerinde pişirirseniz, tepsiden çıkarması daha kolay olacaktır.
  • Pişmiş kurabiyelerinizi derin dondurucuda saklayıp daha sonra kullanabilirsiniz.
  • Kurabiye hamurunu da derin dondurucuda saklayıp daha sonra şekil verip pişirebilirsiniz.
  • Kurabiyelerin zamanla sertleşmemesi için, yanlarına bir-iki dilim kabuklu elma koyarak saklayınız. Elmanın dengeli bir şekilde nem yayması, kurabiyelerinizi 2 hafta boyunca taze tutacaktır.
  • Kurabiye hamurunu açmadan önce parçalara ayırın. Çalışacağınız hamur parçası hâriç diğer hamurları, buzdolabında bekletin ve her parçayı kullanmadan önce tekrar yoğurun. 
  • Kurabiyelerin pişerken yayılmaması için, fırın tepsisini 10-15 dakika serin bir yerde bekletin ve soğuk fırına değil, önceden ısıtılmış kızgın fırına koyun.
  • Pişirdiğiniz kurabiyelerin, tepsiden parçalanmadan ayrılmasını istiyorsanız, fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarmayı deneyin. Eğer tepsi sıcakken kurabiyeleri almadıysanız, tepsiyi fırında bir daha kızdırarak çıkartabilirsiniz.
  • Fırın ısısı, kenarları alçak tepsilere daha çabuk yayılır. Bu da kurabiyenizin her tarafının eşit pişmesini sağlar.
Keyifli kurabiyeler!


-Kurabiye yapacağımız malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir.
-Kurabiye hamurunun uzun süre yoğrulup gevşemesi için, önce malzeme mikser yardımıyla çırpılır. Sonra elde hızlı bir şekilde yoğrulur. Sonra da şeffaf bir folyoya sarılıp buzdolabında 30 dakika bekletilir. Böylece hamur daha kolay kesilecektir.

-Kurabiye hamuru, genelde çok yağlı olduğundan ele yapışır. Eğer elleri soğuk suyla ıslatıp kuruladıktan sonra kurabiyeye şekil verilirse, ele fazla yapışmadığı görülecektir.

-Kurabiyeleri gevşek kapatılmış kaplarda saklarsanız, hem sertleşir, hem de çabuk bayatlar. Bunun sebebi, kabın içerisine girmiş olan nemdir. Kurabiyelerin uzun müddet, gevrek ve taze kalmasını istiyorsanız, onları mutlaka sıkı kapatılmış bir metal kutuda saklamalısınız.

-Kurabiyelerin zamanla sertleşmemesi için, yanlarına bir-iki dilim kabuklu elma koyarak saklayınız. Elmanın dengeli bir şekilde nem yayması, kurabiyelerinizi 2 hafta boyunca taze tutacaktır.

-Bayat ekmek ve kurabiyelerinizi bir kese kağıdına koyup üzerine su serpin. Sonra fırında 10-15 dakika bekletin. Taptaze olduklarını göreceksiniz.

-Kurabiye hamurunu açmadan önce parçalara ayırın. Çalışacağınız hamur parçası hâriç diğer hamurları, buzdolabında bekletin ve her parçayı kullanmadan önce tekrar yoğurun.

-Kurabiyelerin pişerken yayılmaması için, fırın tepsisini 10-15 dakika serin bir yerde bekletin ve soğuk fırına değil, önceden ısıtılmış kızgın fırına koyun.

-Pişirdiğiniz kurabiyelerin, tepsiden parçalanmadan ayrılmasını istiyorsanız, fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarmayı deneyin. Eğer tepsi sıcakken kurabiyeleri almadıysanız, tepsiyi fırında bir daha kızdırarak çıkartabilirsiniz.

-Bisküvi ve kurabiyeleri koyduğunuz kutuya 1-2 adet kesme şeker veya yanına 1 avuç pirinç koymak da bayatlamayı geciktirecektir

Lezzetli Kurabiyelerin Sırları 

Usta aşçılar, kurabiyeleri yenilebilir seviyeden çok lezzetli bir kıvama getirmenin sırlarını açıklıyor...

Çocuklar kurabiyeleri çok sever. Ama daha çok pastaneden satın aldıklarınızı. Evde annelerinin yaptığı kurabiyeleri ya yumuşak bulur ya da çok sert olduğunu söylerler. 

Usta aşçılar, kurabiyeleri yenilebilir seviyeden çok lezzetli bir kıvama getirmenin oldukça zor bir deneyim olduğunu açıklıyor. Pastanelerde mükemmel bir kurabiyeyi ağzınıza aldığınızda dağıldığını fark edersiniz. Aynı zamanda kıtır kıtırdır. Peki evinizde bu lezzeti yakalamak için neler yapmalısınız? İşte HowStuffWorks.com isimli siteden birkaç püf noktası: 

1. Kaliteli malzemeleri tercih edin: Lezzetli bir kurabiye lezzetli parçaların özetidir. Bu nedenle, karıştırma kâsenize ekleyeceğiniz malzemelere çok dikkat etmelisiniz. Örneğin, usta aşçılar kaliteli kurabiyeler için margarini değil, tereyağını veya yapay vanilya yerine vanilya ekstresini tercih ediyor. Kaliteli malzeme kullandığınızda, kurabiyeleriniz gerçekten lezzetli olacaktır. Örneğin, kurabiyelerinizde fındık istiyorsanız, bunları hamura en son ekleyin. Böylece kurabiyeniz daha kıtır kıtır olacaktır. Tereyağı yerine margarin kullanmakta ısrar ederseniz, kurabiyelerinizin yeterince yağ içerdiğinden emin olun. Paketin üzerindeki etiketi kontrol edin. Daha kıtır kurabiyeler için yumuşamış tereyağı yerine eritilmiş tereyağı kullanın. Ayrıca hamura birkaç yumurta ekleyin. 

2. Unla lezzet verme: Vanilya kurabiyenin ruhu, un da aldığı nefestir. Hangi tür ya da ne kadar un kullandığınız kurabiyeyi büyük ölçüde etkiliyor. Undaki protein nemi hapseder, siz de daha kuru hamurla daha sert kurabiyeler yapabilirsiniz. Düşük proteinli un yaş hamura neden olur ve daha yassı kurabiyeler yaparsınız. Unu ölçme kabına almadan önce kaşıkla biraz karıştırın. Bardağa tepeleme doldurmayın ya da sıkıştırmayın. Sadece kaşıkla alın. Ölçme kabını doldurduğunuz zaman fazla unu bıçakla sıyırın. 

3. Karıştırın ve doğru ölçün: Kızgınsanız ve kurabiye hamurunu bu ruh haliyle karıştırırsanız, hamurunuz yumuşayacaktır. Hamuru uzun süre sert şekilde karıştırmayın, krema haline gelene kadar blendırla çırpın. Çikolata parçalarını en son ekleyin. Malzemeleri dikkatlice ölçün. Mutfakta yeniyseniz, sıvı ve kuru malzemeler için iki çeşit ölçme kabı olduğunun farkına varamazsınız. Yanlış ölçme kabını kullanırsanız, ölçümleriniz tam olmayacaktır. 

4. Önce soğutun, sonra ısıtın: Kurabiyenizi elektrikli mikserle sevginizi de katarak sabırla karıştırdıktan sonra, hamurunuzu yuvarlayıp tepsiye yerleştirmeye hazırsınızdır. Ancak, böyle yapmayın. Hamurunuzu fırına vermeden önce soğutun. Kurabiyeleriniz daha çok kabaracaktır. Hamuruzunu dolapta bir gece beklettiğinizde, proteinler ve nişasta daha fazla sıvı emecek. Böylece daha dolu ve lezzetli kurabiyeleriniz olacak. Buzdolabında 1 saat ya da dondurucuda 20 dakika da yeterlidir. Tereyağı yerine margarin kullanıyorsanız, fırına koymadan önce hamurunuzu en az 20 dakika dondurmalısınız. Hemen pişirmek istemiyorsanız, buzdolabında 2-3 gün, dondurucuda ise 3 ay kadar saklayabilirsiniz. Fırını da 15-20 dakika önceden ısıtın. Açık renkli, ince metal kurabiye tepsisi en ideal olandır. Tepsinin her yerinin eşit şekilde pişmesi için tepsiyi çevirebilirsiniz. 

5. Kurabiyeleri soğutarak saklayın: Usta aşçılar, kurabiyenin altın kahverengi olduğunda fırından çıkarılması gerektiğini söylüyorlar. Bazı yemek pişirme kitapları ve dergiler ise kurabiyelerin sadece kenarları kahverengi olunca fırından çıkarılmasını tavsiye ediyor. Kurabiyelerinizi fırından çıkardıktan 2-3 dakika sonra tepsiden alın, hava sızdırmaz bir kaba koyun. Soğutmadan saklamayın. Farklı türlerdeki kurabiyeleri aynı kapta tutmayın. Yumuşak olmayan kurabiyelerinizi yumuşak tutmak için kaba elma sıkıştırın.

KURABİYENİN SIRRI NOHUT MAYASI
‘Nohut mayasi’ unlu mamullerde önemli bir mayadır. Örneğin, Antep’in meşhur kahkesinin sırrını bu maya oluşturur. Nohut mayası, aynı zamanda Ege’nin de önemli lezzetleri olan hamur işlerinin en önemli malzemesi. O dillere destan Çeşme Kumrusu’nun, Tatlı Maya’sının ve Peksimetinin en önemli özelliği işte bu nohut mayasıdır. Daha önceki ‘Pazar’ yazılarımda zaman zaman yer vermiştim. Bugün sizin için mayanın yapımını tekrar veriyorum. Bu maya ile çeşit çeşit ekmekler, poğaçalar ve kurabiyeler hazırlamanız da mümkün... Afiyet olsun!

Nohut mayası


Kuru nohutu mutfak robotunda ufalayıp kavanozun içine atın. Üzerine un, şeker ve tuzu ekleyip bir kaşıkla karıştırın ve içine suyu ilave ederek karıştırmaya devam edin. Tüm malzeme iyice karıştığında kapağını kapatıp kavnozu bir bezle iyice sarın ve 23 derece sıcaklığında bir köşede 24 saat bekletin. Evinizin en ılık köşesi ideal olacaktır. 24 saatin sonunda kavanozun neredeyse kapağına kadar köpürdüğünü göreceksiniz yavaşça kapağını açın ve bu mayayı arzu ettiğiniz kurabiye hamuruna ilave edin.

MALZEMELER
  • 10-15 kuru nohut
  • 1 büyük ve temiz kullanılmamış kavanoz
  • 1 çay bardağı kadar beyaz un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
 5 çayı kurabiyesi
Tüm malzemeyi iyice yoğurun orta yumuşaklıkta bir kurabiye hamuru elde edin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye arzu ettiğiniz şekillerde dizin. 15 dakika ılık bir yerde bekletip 25-30 dakika 180 derecede pişirin. Bu kurabiyelerin üzerine fındık, ceviz gibi kuruyemiş koyabilir, hamuruna ise tarçın, mahlep veya kakao ilave ederseniz farklı lezzetler elde edebilirsiniz.

MALZEMELER
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nohut mayası
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı ılık süt
Aldığı kadar un (2,5-3 su bardağı kadar)

Tereyağlı Un kurabiyeleri
Tarif kayınvalidemin, bu kurabiyeleri de bizzat kendisi yaptı. Un kurabiyesi bizde çok yapılır. İkramlarımızın vazgeçilmez tatlısıdır. Şekli her zaman "s"şeklinde yapılır. Yerken ağızda dağılan ve yemeye doyulmayan kurabiyelerin sırrı şöyle:

1,5 ölçü tereyağı (1 su bardağı ya da 1 çay fincanı ya da 1 kahve fincanı ile ölçebilirsiniz, eritip suyu buharlaştıktan sonra ölçülecek)
1 ölçü pudra şekeri
4,5-5 ölçü un
Fırın 165 dereceye ısıtılacak.

Yapılışı:

Tereyağını bir tavada eritin, fazla suyu buharlaşana kadar biraz kaynatın. Bir köşede soğumaya bırakın. Tereyağına bu işlemi geceden yapıp ağzı kapalı şekilde oda ısısında sabaha kadar bırakabilirsiniz. Soğuyan tereyağına pudra şekerini ekleyin, tereyağı neredeyse beyazlayana kadar mikserin en düşük derecesinde çırpın. Daha sonra unu ekleyerek elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur, içinde bulunduğu kabın kenarlarından kolayca toparlanana dek yoğurun. Eğer hamur toparlanmazsa çok az az un ekleyerek kıvamına getirin. Hazırladığınız hamuru istediğiniz büyüklükte şekillendirin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Isınmış fırında beyaz olarak pişirin. (Pembeleşmeden fırından almalısınız)
Afiyet Olsun!
X
Sahrap Soysal'dan Mutfak Sırrı : Kurabiye yaparken kurabiyelerinize hoş bir koku ve aroma katmak isterseniz rendelenmiş portakal kabuğu yada limon kabuğu ekleyebilirsiniz.


JİBEK TEN
Onlar için elimden geleni yaptım ama, aklımda daha bir sürü tarif vardı. Yapmaya zaman kalmadı… Bu tarif daha önceden yaptığım, yayınlamaya fırsat bulamadığım bir tarifti. Kurabiyemiz, un kurabiyesi gevrekliğinde nefis bir lezzete sahip. Bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.
CEVİZLİ GEVREK KURABİYE
Malzemeler
  • 200 gr. Kaanlar tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta sarısı (akı dışına)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı nişasta
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Üzeri için: Çekilmiş ceviz
Nasıl Yapılır?
  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını pudra şekeriyle beraber bütünleşene kadar yoğurun. Zeytinyağı ve yumurta sarısını da ekleyip karıştırın.
  • Kakao, vanilya ve nişastayı daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Unu bardak bardak ilave edin. Un farklılıkları olabilir. Kıvamı çok yumuşak veya sert olmamalı.
  • Hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Bir tarafını önce yumurta akına, sonra çekilmiş cevize bulayıp yağlanmamış tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış, 160 derecedeki fırında 20 dakika kadar pişirin. Cevizler hafif kızarmaya başladıysa pişmiş demektir.
  • Fırından aldıktan sonra yumuşak olur, soğuyunca sertleşir. Soğuduktan sonra spatulayla yerinden oynatarak tepsiden alın.
  • Afiyet şifa olsun.
SIRRI BENDE KURABİYESİ

1 paket margarin 
1 su bardağı şeker 
2 çorba kaşığı çilek marmelatı 
1 su bardağı mısır unu 
1 fiske tuz 
1 paket kabartma tozu 
2 su bardağı un 

Yumuşak margarin, şeker ve marmelat karıştırma kabına konur, mikserle tamamen karışana kadar çırpılır. Sonra mısır unu, tuz, kabartma tozu ve azar azar un eklenerek bir hamur yoğrulur. Hamurdan ufak ceviz kadar parçalar alınır, yuvarlanır, tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 190 derece kızgın fırında 10 dakika pişirilir.

Damla Çikolatalı Kurabiye

28 Mayıs 2012
Bizim evde yaşayan bir “Neuro Marketing (Nöro Pazarlama) “ci var…
Sanki acaip bir yaratıktan bahsediyor gibi oldum ama yok, o da sizin gibi benim gibi insan. Yaptığı iş; beyinimizin satın alma kararlarımızı nasıl etkilediğini çözmek ve bunu pazarlamaya aktarmak. Yanından geçerken bazen dirsek darbesi ile yazdıklarına bakıyorum. İnsan beyni, şaka yapmaktan ve sahibine oyun oynamaktan büyük zevk alıyor.
Beynin bize oynadığı oyunu anlamak için de bu kurabiye ile ufak bir deneme yaptık…
Yaklaşık 15 gün İstanbul dışında İzmir bölgesine doğru bir yolculuktaydık. Anneler toplu halde ziyaret edildi. Nine’nin eli öpüldü. Hatta hızımızı alamadık, Bibi ilk defa Didim’de deniz ile tanıştı. Keyifli ama bir o kadar da zorluydu bu yolculuk. Yolculuğa çıkmadan önce yol çıkınına “Damla çikolatalı Kurabiye” atıverdim. Çabuk hazırlandı. Hızlı pişti. Hemen soğudu. İzmir’e gitti. Etraftan reçetesi istendi… Hepsini yaşarken yüzümde kocaman bir gülümseme vardı. Bildiğiniz yağlı, damla çikolatalı kurabiye ama reçete de değişik bir şey vardı. İşte beynimizin bize oynadığı oyun burda ortaya çıktı. “Hımm hımm…” sesleri ile yenen kurabiye, içinde pişmiş yumurta akı taneleri olduğu söylenince, “Hımm hımm…” ların yerine “Aaaa…” şeklinde bir ses ve garip bir surat ifadesi oluştu. Biz pişmiş yumurtaya o kadar tuzlu bir lezzet yüklemesi yapıyoruz ki; yumurta akını pişmiş halde bir kurabiyeye koyduğumuz da (-ki pişmiş yumurta sarısı ile yapılan tatlı kurabiyeler de mevcut.) bir anda o kurabiyeye bakış açısı değişiyor. Aslında pişmiş yumurtanın nötr bir lezzeti var. Eklediğiniz tatlandırıcılar ( tuz ve şeker, vb..) ile ona bir lezzet yüklemesi yapıyor ve kategorilendiriyoruz. İşte beynin oynadığı oyun burda ortaya çıkıyor. 2 adet kurabiyeyi büyük bir iştahla yiyen kişi, içinde pişmiş yumurta akı tanesi olduğunu öğrenince “Ben bir tane daha yemem!” diyor. Bize oynanan hem de sahip olduğumuz beyin tarafından bize oynanan kocaman bir oyun… :)
Reçetede kullanılan yağın soğuk olması gerekiyor. Mikser içinde un ile buluştuğunda bu soğuk yağ, dağılmaya ve bizim “crumble” dediğimiz kum benzeri bir dokuya sahip olacak.
Ve haşlanmış yumurta beyazlarını da ufak ufak kesip kurabiye hamuruna , diğer malzemeler ile birlikte ekleniyor. Yağ bazlı bir kurabiye hamuru olduğu için yağlı kağıt serilmiş tepside belli ve uzun aralıklarla, tatlı kaşığı ile yerleştirilecek. Piştikçe yayılacağını unutmamak lazım.
Evdekiler tadına bakarken, ben kenarda haşlanmış yumurta sarılarını peynir ve baharatlarla ezip, ekmek üstü tuzlu hazırladım. Usulca yedim. Sonuçta herkes tatlı yerken, birisinin de tuzlu yemesi gerekiyor…
Not: Bu kurabiye; doktor kontrolünde yemek düzenine geçmeye başlayan bebekler için haşlanmış yumurta sarı ile hazırlanan mama’nın yanında, anne için haşlanmış yumurta beyazlarını değerlendirmek açısından güzel bir çözüm ve iyi bir gülümseme kaynağı olacak diye düşünmekteyim. :)

PASTANE KURABİYESİ TARİFİ

pastane kurabiyesi

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Pastane kurabiyesi yapılışı:
şeker ,vanilya ve yumurta köpük köpük oluncaya kadar mikserde karıştırılır daha sonra zeytinyağı ve kabartma tozu eklenir ve son olarak yavaş yavaş un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında toparlanabilen bir hamur yapılır
hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır avucumuzda önce yuvarlanır sonra çubuk yapılır ve çubukların ucu birleştirilir(gözyaşı şeklinde)
önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 8 dakika beyaz kalacak şekilde pişirilir ve soğumaya bırakılır
diğer taraftan  geniş ve derin bir tavaya su koyulup içerisine cezve oturtulur 1 paket sütlü ya da bitter çikolata parçalanarak  2 çorba kaşığı kadar süt 1 tatlı kaşı margarin ile bir cezvede eritilir(benmari usulü) eriyen çikolataya soğumuş kurabiyenin uçları batırılır donması için yağlı kağıt serili tepsiye dizilir buzdolabına kaldırılır çikolata donunca dolaptan alınır ve servise sunulur
afiyet olsun.
NOT:
şeker ve yumurta muhakkak köpük köpük oluncaya kadar karıştırılmalıdır pudra şekeri değil toz şeker kullanmalısınız  şekil verirken kurabiyenin uçlarını birbirine kenetlemek zorunda değilsiniz çikolataya batırdıktan sonra  hafif donunca(ilk ıslaklığı geçince) fıstığa da batırabilirsiniz hatta hindistan cevizine.

UUU

1 yorum:

  1. 1xbet korean - definition of 1xbet korean - Legalbet
    1xbet korean. (1Xbet). 1xbet (1Xbet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). kadangpintar (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). 메리트 카지노 쿠폰 (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1XBet). (1

    YanıtlaSil